Slidgigt kan ikke kureres

Håbet om, at slidgigt kan kureres, aflives

I linket herover, som er en vidensartiklen i Politiken den 6. juli 2016, afliver forskere håbet om, at slidgigt kan kureres. Der står bl.a.:

Man skal ikke gøre sig håb om, at man med kirurgiske indgreb, medicinsk behandling eller ved kroppens egen hjælp, kan få nedslidt bruskvæv til at vokse frem igen hos folk med slidgigt og bruskskader, viser ny dansk forskning.

I alle vores led er der puder af bruskvæv, der kan absorbere de stød, vi oplever, når vi bevæger os i forbindelse med for eksempel løb eller boldspil.

Bruskvævet forhindrer, at vores knogler ikke gnider sig direkte op ad hinanden, som kan være smertefuldt. Desværre slides bruskvævet af uforklarlige årsager ned hos rigtig mange mennesker i takt med, at man bliver ældre, og det kan i værste fald udvikle sig til slidgigt. I Danmark er det cirka hver anden, der bliver ramt af slidgigt på et tidspunkt i livet, og det er den hyppigste sygdom i bevægeapparatet.

Mange drømmer om, at man med kirurgi, stamceller, vævstransplantationer, fiskeolie, glucosamin eller sportspause kan få det nedslidte bruskvæv til at hele og vokse frem på ny, så man atter kan dyrke sport som i de unge dage uden at opleve smerte.

»Vi har i et studie af bruskvæv hos 23 danskere i en alder fra 19 til 81 år med eller uden slidgigt kunnet konstatere, at bruskvævet mister sin evne til vokse og gendanne sig selv, når man er blevet fuldvoksen«, siger professor og overlæge Michael Kjær fra Bispebjerg Hospital og Københavns Universitet, der sammen med seniorforsker og ph.d. Katja M. Heinemeier har stået i spidsen for den aktuelle forskning.

Så hvis man får en voldsom bruskskade i et led i forbindelse med en fodboldkamp eller har slidt bruskvævet ned af andre uforklarlige årsager, så vil kroppen ikke kunne reparere sig selv, som man for eksempel kender det i forbindelse med ledbånds- og muskelskader eller knoglebrud. For cellerne i bruskvævet har ganske enkelt mistet barndommens dynamiske evne til at tilpasse sig en forandret situation«.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.